6. sınıf denklem soruları

6. Denklem soruları hopdebakim. Denklem nedir kısaca: İki niceliğin eşitliğini gösteren bağıntıdır. Araya (=) işareti konularak ifade edilir. Denklemlerde eşitlik değişkenlerin belirli değerleri için sağlanır. Değişkenlerin her değeri için geçerli olan eşitliklere özdeşlik denir.

SORULAR:
Not: Çözümleri en alttadır. Bakalım kaçtanesini çözebileceksiniz..

1) x + 6 =13 ise x=?

a)13 b)8 c)-7 d)-6

2) x – 3 = 2 ise x=?

a)3 b)5 c)-5 d)6

3) 3x + 5 = 14 ise x=?

a)-2 b)4 c)-3 d)3

4) 5x – 6 = 19 ise x=?

a)5 b)10 c)-5 d)0

5) 2x + 5 = 5 ise x=?

a)2 b)5 c)-2 d)0

6) x + 5 = 3 ise x=?

a)2 b)-2 c)1 d)3

7) 5 – x = 3 ise x=?

a)2 b)-2 c)0 d)8

8) –9 – x = 10 ise x=?

a)1 b)19 c)0 d)-19

9) –5 – 2x = 9 ise x=?

a)-2 b)-7 c)2 d)8

10) 2.(x -1) + x = 4 ise x=?

a)1 b)2 c)3 d)4

11) 3.(2x + 1) – 5 = 16 ise x=?

a)3 b)5 c)7 d)4

12) 3.(2x – 3) – 2.(1–3x) = 1 ise x=?

a)-1 b)1 c)2 d)-2

13) 2x-5+3x=4+7x+13 ise x=?

a)9 b)-5 c)13 d)-11

14) 5.(3-2x)=15 ise x=?

a)0 b)1 c)2 d)3

15) 2.(5x+3) + 8 = 34 ise x=?

a)-10 b)1 c)2 d)11

16) 3 eksiğinin 7 katı 63 eden sayı kaçtır?

a) 15 b) 14 c)13 d)12

17) 5(x – 2) = 3x – 4 ise x=?

a)-2 b)4 c)-7 d)3

18) 2x–1 = 107 ise x=?

a)25 b)45 c)54 d)62

CEVAPLAR:
Cevap 1) x + 6 = 13 ise bulmamız gereken bilinmeyen x olduğu için; onu yanlız bırakmamız gerekiyor. Bu nedenle yanındaki +6 eşitliğin diğer tarafına – 6 olarak geçer ve denklemimiz;
x = 13 – 6 haline gelir. Buradan x = 7 olarak bulunur.

Cevap 2)
x – 3 = 2 denkleminde ise x’ in yanındaki –3 eşitliğin diğer tarafına +3 olarak geçer.
x = 2 + 3 olur ve buradan x = 5 olarak bulunur.

Cevap 3)
3x + 5 = 14 ise, önce bilinmeyenimizin yanındaki +5’ i diğer tarafa –5 olarak geçiriyoruz.
3x = 14 – 5
3x = 9 olarak bulunuyor. x’in başında bulunan 3 çarpanı ise eşitliğin diğer tarafındaki
9’un yanına bölen olarak geçer. Buradan;
x = 9 / 3
x = 3 olarak bulunur…

UNUTMAYALIM ARKADAŞLAR!!!
BİR SAYIYI VEYA HARFLİ İFADEYİ EŞİTLİKTE YER DEĞİŞTİRİRKEN; MUTLAKA İŞLEM ÖZELLİĞİNİ DE DEĞİŞTİRİCEKSİNİZ.. YANİ; TOPLANAN SAYI EŞİTLİĞİN DİĞER TARAFINA ÇIKARILAN OLARAK, ÇIKARILAN SAYI TOPLANAN OLARAK, ÇARPIM DURUMUNDA OLAN SAYI DİĞER TARAFA BÖLEN OLARAK, BÖLEN SAYI İSE DİĞER TARAFA ÇARPAN OLARAK GEÇER.. KISACA;

Toplama —- Çıkarma
Çıkarma —- Toplama
Çarpma —- Bölme
Bölme —- Çarpma

şeklinde yer değişikliği yapılır…

Cevap 4)
5x – 6 = 19 ise öncelikle bilinmeyen sayımızın yanındaki –6’ diğer
tarafa atıyoruz.
5x = 19 + 6 yapıyor ve toplayınca
5x = 25 oluyor. X’ in başındaki 5 çarpanı da diğer taraftaki sayının yanına
bölen olarak geçiyor. Buradan;
x = 25 / 5 ve x =5 olarak bulunuyor.

Cevap 5)
2x + 5 = 5 ise +5 i diğer tarafa –5 olarak geçirdiğimizde;
2x = 5 – 5 ve
2x = 0 bulunuyor…2 çarpanı da bölen geçiyor..
x = 0 / 2
x = 0

Cevap 6)
x + 5 = 3 ise +5 diğer tarafa –5 geçer ve;
x = 3 – 5
x = – 2 olarak bulunur.

Cevap 7)
5 – x = 3 ise bilinmeyenimizin yanındaki +5 diğer tarafa geçer
– x = 3 – 5 ve buradan;
– x = – 2 olur. Fakat bilinmeyenimizin pozitif olması gerektiğinden;
Her iki tarafı – ile çarparız ve sonuçta;
x = +2 olur

Cevap 8)
–9 –x = 10 ise –9 diğer tarafa +9 geçer;
–x = 10 + 9 olur. Ve buradan;
–x = 19 olur. x’in pozitif olması gerektiğinden
x = –19 olur.

Cevap 9)
–5 –2x = 9 ise –5 diğer tarafa;
–2x = 9 + 5
2x = 14 olur. –2 çarpanı diğer tarafa bölen olarak geçer ve;
x = 14 /–2
x = –7 olarak bulunur.

Cevap 10)
2.(x – 1) + x = 4 denkleminde öncelikle parantezin açılması gerekir.
Bu nedenle 2 ile parantezin içindeki x ve –1 sayılarını çarparız. Çarpınca;
2x – 2 + x = 4 olur. Eşitliğimizin sol tarafında iki tane x’li bilinmeyen var.
Önce bunları toplayalım;
3x – 2 = 4 sonra da –2’yi diğer tarafa geçirelim…
3x = 4 + 2
3x = 6 ve 3 çarpanını da bölen olarak geçirirsek;
x = 6 / 3
x = 2 olarak bulunur.

Cevap 11)
3.(2x + 1) – 5 = 16 denkleminde yine ilk olarak parantezleri açarız.
6x + 3 – 5 = 16 sonra sayılar arasında işlem yaparız.
6x – 2 = 16 sonra –2’yi diğer tarafa geçirelim
6x = 16 + 2
6x = 18 ve en son 6 çarpanı diğer tarafa bölen olarak geçer ve;
x = 18 / 6
x = 3 olarak bulunur.

Cevap 12)
3.(2x – 3) –2.(1 – 3x) = 1 denkleminde ise yine ilk önce her iki parantezi de açıyoruz. Açarken parantezin içindeki her iki ifadeyle de çarpmayı unutmayın
6x – 9 –2 + 6x = 1 daha sonra x’li ifadeleri kendi arasında, sayıları da kendi arasında işleme sokuyoruz.
12x – 11 = 1 sonra –11’i diğer tarafa +11 olarak geçiriyoruz.
12x = 1 + 11
12x = 12 son olarak 12 çarpanını diğer tarafa bölen olarak geçiriyoruz..
x = 12 / 12
x = 1 oluyor.

Cevap 13 )
2x – 5 + 3x = 4 + 7x + 13 denkleminde önce her iki tarafında aynı olan ifadeleri birbiriyle topluyoruz. 5x – 5 = 7x + 17 oluyor. Eşitliğin her iki tarafında da x bilinmeyeni olduğundan bunları tek bir tarafta toplamamız gerekiyor.. Yer değişikliği yaparken küçük olan ifadeyi büyüğün yanına geçiricez.. Sol taraftaki 5x, sağ taraftaki 7x’in yanına geçecektir. İşaret değiştirerek tabi; – 5 = 7x – 5x +17 (7x ten 5x i çıkarıyoruz) – 5 = 2x + 17 şimdi de bilinmeyenimizin yanındaki +17’yi diğer tarafa –17 olarak geçiriyoruz.
– 5 – 17 = 2x
– 22 = 2x sonrada x’in başındaki 2 çarpanı bölen olarak geçiyor
– 22 / 2 = x
–11 = x olarak bulunuyor.

Cevap 14)
5.(3 – 2x) = 15 önce parantez açılır…
15 – 10x = 15 sonra 15 diğer tarafa –15 olarak geçer.
–10x = 15 – 15
–10x = 0
x = 0 / –10
x = 0 olur.

Cevap 15)
2.(5x + 3) + 8 = 34 önce parantez açalım..
10x + 6 + 8 = 34 sora sayıları toplayalım
10x + 14 = 34 sonra +14 diğer tarafa geçsin..
10x = 34 – 14
10x = 20 x’in başındaki 10 çarpanı bölen geçer;
x = 20/10
x = 2 olarak bulunur.

Cevap 16)
3 eksiğinin 7 katı 63 eden sayı kaçtır demek; hangi sayıdan 3’ü çıkarır. 7 ile çarparsak 63 eder anlamına geliyor. Biz o sayıyı bilmediğimiz için 3 çıkarıp 7 ile çarpamayız… AMAA işlemi tersten yaparsak; yani sonuç olan 63’ü 7 ile bölersek (çarpmanın tersi bölmedir.) 63 / 7 = 9 olur.. ve daha sonra 3 çıkarmak yerine 3 eklersek 9 + 3 = 12 bu sayıyı bulmuş oluruz.. cevap: 12

Cevap 17)
5.(x – 2) = 3x – 4 yine önce parantez açılır..
5x – 10 = 3x – 4 sonra küçük olan 3x, 5x’in yanına gelir.
5x – 3x – 10 = – 4
2x – 10 = – 4 sonra –10 yer değiştirir.
2x = – 4 + 10
2x = 6 sonra 2 çarpanı bölen olarak geçer
x = 6/2
x = 3 olarak bulunur.

Cevap 18)
2x – 1 = 107 En kolay soru sona bırakılır mı kardeşim.. Nasıl böyle bir hata yapmışız. Bu soruda sizlere kalsın arkadaşlar.. rahatlıkla yaparsınız. Cevap 54

Uykusuz Grafiker hakkında 26 makale
Kendi halinde takılan ve hoş beş yazılar yazan uykusuz adam.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*